Tabela indeksu glikemicznego
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja
|
0
|
Kawa, herbata
|
0
|
Majonez (jaja, olej, musztarda)
|
0
|
Owoce morza
|
0
|
Ryby
|
0
|
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
|
0
|
Śmietana kwaśna
|
0
|
Sos sojowy (bez cukru)
|
0
|
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy
|
0
|
Wino wytrawne (czerwone, białe)
|
0
|
Wołowina
|
0
|
Ocet
|
5
|
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)
|
5
|
Skorupiaki
|
5
|
Awokado
|
10
|
Agawa (syrop)
|
15
|
Agrest złoty
|
15
|
Brukselka
|
15
|
Cebula
|
15
|
Cukinia
|
15
|
Cykoria
|
15
|
Czarna porzeczka
|
15
|
Fasolka pnąca
|
15
|
Fasolka szparagowa
|
15
|
Grzyby
|
15
|
Imbir
|
15
|
Kalafior
|
15
|
Kapusta
|
15
|
Kiełki (fasoli mung, soi, …)
|
15
|
Kiszona kapusta
|
15
|
Koper
|
15
|
Korniszony (bez cukru)
|
15
|
Mączka chleba świętojańskiego
|
15
|
Migdały
|
15
|
Ogórek
|
15
|
Oliwki
|
15
|
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac
|
15
|
Orzeszki ziemne (fistaszki)
|
15
|
Papryczki Chili
|
15
|
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
|
15
|
Pesto
|
15
|
Piniola
|
15
|
Por
|
15
|
Rabarbar
|
15
|
Rzodkiew
|
15
|
Sałata
|
15
|
Seler naciowy
|
15
|
Soja
|
15
|
Szczaw
|
15
|
Szparagi
|
15
|
Szpinak
|
15
|
Tofu
|
15
|
Zarodki (przenne)
|
15
|
Acerola
|
20
|
Artiszoki
|
20
|
Bakłażan
|
20
|
Czekolada gorzka (>80% kakao)
|
20
|
Czereśnie
|
20
|
Fruktoza
|
20
|
Jogurt sojowy
|
20
|
Kakao (bez cukru)
|
20
|
Karczochy
|
20
|
Pędy bambusa
|
20
|
Śmietana sojowa
|
20
|
Sok cytrynowy (niesłodzony)
|
20
|
Sos z tamaryndy (bez cukru)
|
20
|
Agrest niebieski
|
25
|
Borówki
|
25
|
|
Czekolada gorzka (>70% kakao)
|
25
|
Czerwona porzeczka
|
25
|
Fasola mung, flagolet
|
25
|
Humus
|
25
|
Jeżyny
|
25
|
Mąka sojowa
|
25
|
Maliny
|
25
|
Masło migdałowe
|
25
|
Masło z orzechów laskowych
|
25
|
Pestki z dyni
|
25
|
Truskawki
|
25
|
Wiśnie
|
25
|
Zielona soczewica
|
25
|
Buraki surowe czerwone
|
30
|
Ciecierzyca gotowana
|
30
|
Czerwona soczewica
|
30
|
Czosnek
|
30
|
Dżem słodzony sokiem owocowym
|
30
|
Grejpfrut
|
30
|
Gruszka
|
30
|
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)
|
30
|
Mandarynki
|
30
|
Marakuja
|
30
|
Marchew surowa
|
30
|
Marmolada bez cukru
|
30
|
Migdałowe mleko
|
30
|
Mleczko owsiane (niegotowane)
|
30
|
Mleko odtłuszczone w proszku
|
30
|
Mleko sojowe
|
30
|
Morele świeże
|
30
|
Pamelo
|
30
|
Pomidory
|
30
|
Rzepa, brukiew (surowe)
|
30
|
Soczewica żółta
|
30
|
Twaróg odtłuszczony
|
30
|
Amarant ziarno
|
35
|
Biała fasola
|
35
|
Brzoskwinie
|
35
|
Ciecierzyca z puszki
|
35
|
Czarna fasola
|
35
|
Drożdże
|
35
|
Drożdże piwne
|
35
|
Dziki ryż
|
35
|
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c
|
35
|
Figi świeże
|
35
|
Granat
|
35
|
Groszek zielony
|
35
|
Jabłka duszone
|
35
|
Jabłka suszone
|
35
|
Jabłko (świeże)
|
35
|
Jogurt odtłuszczony
|
35
|
Kukurydza antyczna indiańska
|
35
|
Kwinoa (komosa ryżowa)
|
35
|
Lody słodzone fruktozą
|
35
|
Mąka z ciecierzycy
|
35
|
Musztarda Dijon
|
35
|
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )
|
35
|
Nektarynki
|
35
|
Pigwa
|
35
|
Pomarańcze
|
35
|
Pomidory suszone
|
35
|
Przecier pomidorowy
|
35
|
Seler surowy (korzeń)
|
35
|
Śliwki
|
35
|
Sok pomidorowy
|
35
|
Sorbet jabłkowy
|
35
|
Słonecznik
|
35
|
Wasa™
|
35
|
|
|
to dobre żeby powiescić an lodówke! zawsze myli mi sie co można a czego nie mozna jeść :P Lusi
OdpowiedzUsuń